Predstavitev

Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve (v nadaljevanju: Zavod) je ustanovila Vlada Republike Slovenije s sklepom o ustanovitvi javnega gospodarskega zavoda za blagovne rezerve (Ur. l. RS 72/95). Z delovanjem je pričel v letu 1996 in je pravni naslednik Direkcije Republike Slovenije za blagovne rezerve. Vlada je edini lastnik in ustanovitelj Zavoda in odgovarja za njegove obveznosti.

Po sklepu Vlade Republike Slovenije je bil z dnem 01.01.2010 k Zavodu Republike Slovenije za blagovne rezerve pripojen Zavod Republike Slovenije za obvezne rezerve nafte in njenih derivatov.

Pravne podlage za delovanje Zavoda so Zakon o blagovnih rezervah, statut, splošni akti, sklepi Vlade Republike Slovenije in upravnega odbora Zavoda ter pravilniki in navodila ministrstva, pristojnega za preskrbo.

V skladu z Zakonom o blagovnih rezervah opravlja zavod dve gospodarski javni službi, in sicer: javno gospodarsko službo oblikovanja in uporabe blagovnih rezerv ter javno gospodarsko službo oblikovanja obveznih rezerv nafte in njenih derivatov. 

Program oblikovanja državnih blagovnih rezerv in obveznih rezerv nafte in njenih derivatov določi Vlada RS v petletnem programu, v katerem so določene vrste in najmanjše količine posameznih vrst blaga, ki morajo biti na razpolago za potrebe preskrbe. Na podlagi petletnega programa zavod pripravi tudi letne programe dela in finančne načrte zavoda, ki jih sprejme Upravni odbor Zavoda. Program oblikovanja blagovnih rezerv določa vzdrževanje in obnavljanje obstoječe ravni državnih blagovnih rezerv in obveznih zalog nafte in njenih derivatov, njihovo prestrukturiranje ali zmanjšanje oziroma povečanje količin posameznih vrst blaga.

Vlada Republike Slovenije kot ustanovitelj odloča o uporabi blagovnih rezerv, kadar je to nujno za ureditev preskrbe pri večjih motnjah in nestabilnostih na trgih, ob naravnih nesrečah in v vojni.

Vlada Republike Slovenije kot ustanovitelj predpiše tudi način opravljanja dejavnosti oblikovanja blagovnih rezerv in določa blago osnovne preskrbe. S petletnimi programi dela in finančnimi načrti določa srednjeročno strategijo Zavoda.

Zavod upravlja devetčlanski upravni odbor, sestavljen iz predstavnikov ministrstev in predstavnika delavcev Zavoda. Poslovanje in delo Zavoda vodi direktor, ki ga imenuje in razrešuje Vlada Republike Slovenije.

STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.