Državne blagovne rezerve

Osnovna naloga Sektorja za državne blagovne rezerve je zagotavljanje potreb osnovne preskrbe z živili in neživilskimi proizvodi, ki so nujno potrebni za življenje ljudi ter strateškimi surovinami, ki so potrebni za zagotavljanje proizvodnje. 

Program oblikovanja državnih blagovnih rezerv določi Vlada RS v petletnem programu, v katerem so določene vrste in najmanjše količine posameznih vrst blaga, ki morajo biti na razpolago za potrebe preskrbe. Na podlagi petletnega programa pa Zavod pripravi letni program dela in finančni načrt Zavoda, ki ga sprejme Upravni odbor Zavoda. Program oblikovanja blagovnih rezerv določa vzdrževanje in obnavljanje obstoječe ravni državnih blagovnih rezerv, njihovo prestrukturiranje ali zmanjšanje oziroma povečanje količin posameznih vrst blaga.

V primerih potrebe po povečanju blagovnih rezerv Zavod izvede nabavo, v skladu z zakonodajo s področja javnih naročil, prav tako pa smiselno upošteva to zakonodajo v primeru odprodaje blaga, ki ni več predmet blagovnih rezerv, vse v skladu z odločitvami Vlade Republike Slovenije in ministrstva, pristojnega za preskrbo. Obnavljanje pa Zavod izvaja tako, da pogodbeni partnerji blago iz blagovnih rezerv zamenjajo z novejšim blagom, enake vrste, količine in kakovosti.

Naloge Sektorja za državne blagovne rezerve so:

  • izvedba javnih razpisov za nabavo blaga,
  •  izvedba postopkov za prodajo blaga,
  • organiziranje skladiščenja in obnavljanja blaga v lastnih ali najetih skladiščih in sklepanje pogodb o skladiščenju in obnavljanju blaga,
  • izvajanje nadzora nad količinami in kakovostjo blaga in izvajanje ukrepov za ohranjanje kakovosti,
  • organiziranje pakiranja, predelave in prevoza blaga,
  • zavarovanje premoženja Zavoda ter
  • dajanje nepremičnin in opreme v najem.

 

Zavod skladišči blago:

  • v skladiščih, ki so v lasti in upravljanju Zavoda,
  • v skladiščih, ki so last Zavoda, upravljajo pa jih solastniki ali druga podjetja, izbrana na javnem razpisu,
  • v najetih skladiščih.

V lastnih skladiščih, ki jih Zavod sam upravlja se skladišči predvsem blago, ki ne terja posebnega režima skladiščenja in ki se obnavlja v daljših časovnih obdobjih. Večino blaga Zavod skladišči v zavodovih skladiščih pod tujim upravljanjem, v obsegu, ki zagotavlja tekoče obnavljanje blaga. V najetih skladiščih pa Zavod skladišči predvsem blago, ki zahteva posebne režime hranjenja, ki jih Zavod v svojih skladiščih ne more zagotoviti oz. blago s specifičnimi lastnostmi in pogostim obnavljanjem.

STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.